Om Roller Derby

Vi får ofta frågor om vad roller derby är och hur spelet går till. Var är bollen? (Svar: det finns ingen boll!) Vad går det ut på? Varför har alla så konstiga namn? Här kommer en snabb genomgång om sporten och dess historia!

Roller derby i korthet

Roller derby är en kontaktsport som utövas på rullskridskor (quad skates). Den moderna formen av sporten uppstod i slutet på 90-talet, även om äldre typer av roller derby har existerat sedan början av 1900-talet.

Lagen möts på en oval bana på ett platt golv, oftast i en gymnastiksal eller liknande. På planen står 5 spelare från vardera lag – 4 blockers och 1 jammer.

Tacklingar är tillåtna, på planen, med vissa restriktioner förstås. Ett roller derby bout (match) består av två halvlekar på 30 minuter uppdelade i korta spelomgångar (jams) på max 2 minuter, med 30 sekunder paus mellan för byte av spelare.

Samtliga blockers måste åka samlade i en klunga, även kallad ett pack, och de två lagen får inte befinna sig mer än 3 meter ifrån varandra. Jammern har en mössa med en stjärna på hjälmen.

Lagets jammer har som uppgift att ta sig förbi motståndarlagets blockers och får, från och med andra varvet, poäng för varje motståndarspelare de passerar. Den jammer som först tar sig ur packet blir lead jammer och har möjlighet att avsluta jammet när den vill genom att signalera till domaren.

Spelet övervakas av 7 domare (skating officials) som håller koll på de många reglerna och utvisar spelare till utvisningsbåset under 30 sekunder när de bryter mot någon av dem.

NSO, Non-Skating Officials, är funktionärer som håller koll på poängställningen, hur många och vilka utvisningar olika spelare får mm. Dem känner man igen då de vanligtvis bär ljusrosa tröjor vid matcher.

De flesta aktiva i sporten har valt (eller fått) ett derbynamn som de använder istället för sina riktiga namn när de spelar – ett slags alias som representerar dem själva, ofta kopplat till deras personliga egenskaper eller intressen. Att ta ett derbynamn är en tradition inom roller derby internationellt.

Våra spelregler är hämtade direkt från Womens Flat Track Derby Association (WFTDA)

Är du sugen på att börja spela roller derby eller bli official? Håll utkik på vår kalendersida eller vår Facebook efter prova på-tillfällen, eller kontakta oss.