Vi har oftast ett eller några stycken prova på-tillfällen per termin, håll utkik på våra sociala medier för att se när de blir av! Orkar du inte vänta på ett prova på, eller har du tränat roller derby förut? Hör av dig till vår mejl info@orebrorollerderby.se för att höra om det finns möjlighet att börja redan nu!
AVGIFTER
Provtillfället är helt kostnadsfritt. Väljer du sedan att fortsätta träna med oss så betalar du medlemskap, åkavgift och hyra för utrustning om du inte vill köpa egen. Medlemskap 200 kr, åkavgift 1000 kr, hyra utrustning 200 kr/mån (gäller vuxna). Friskvårdsbidrag kan användas till träningsavgiften, vi finns i Epassi eller kan ge kvitto. För juniorer gäller terminsavgift 400 kr och utrustningshyra 100 kr/mån.
Vill du vara domare eller non skating official så tränar du gratis med oss!
TRÄNINGSTIDER HT-23
Nybörjargruppen, vuxna som juniorer, tränar söndagar, 16.45 – 18.30 i Mellringehallen.
Vi erbjuder även en gemensam träning för alla föreningens åkare på tisdagar 19.00-21.00 även den i Mellringehallen. Utöver detta sker en del mer spontana sociala träffar, träning i exempelvis utegym, sam rull på skates utomhus eller i skatepark!
Vi har även verksamhet i Kumla, hör gärna av dig om du vill veta mer om Kumla-filialen. (info@orebrorollerderby.se)
Observera att för närvarande har vi ett damlag, som är öppet för kvinnor, ickebinära och transpersoner – oavsett tidigare sportbakgrund. Alla könsidentiteter är välkomna som domare, som också åker rullskridskor, eller non-skating officials och/eller medlemmar i föreningen. I vuxenlaget tränar åkare från 16 års ålder, och i juniorlaget mellan 8-15 år. Både tjejer och killar är välkomna i juniorgruppen!
Är du nyfiken på hur det går till att börja med roller derby? Då har du hittat rätt!
För att börja med roller derby krävs inga särskilda förkunskaper eller erfarenheter. Vem som helst kan börja, oavsett ålder eller fysik!
Läs mer: Om Roller Derby
Prova på-tillfälle
Du börjar med att komma på ett prova på-tillfälle. Då får du låna rullskridskor och skydd, men behöver ta med dig en egen hjälm av säkerhetsskäl. Tillsammans med en grupp andra nybörjare får du testa grunderna i att rulla, bromsa, ramla rätt och hitta balansen.
Freshie-programmet
Efter ett prova på-tillfälle så har alla som vill möjlighet att anmäla sig till vårt så kallade ”Freshie-program”. Där får du i ett lagom utmanande tempo öva på grunderna som krävs för att kunna börja spela roller derby, det som vi kallar för ”minimum skills”.
Även de som tränar till domare kan gå freshie-programmet men stå över övningarna som innehåller kontakt.
Läs mer: Örebro Roller Derbys spelarpolicy och gender-policy
Minimum skills
För att få börja träna och tävla med laget måste du klara ett standardiserat minimum skills-test, som har både en praktisk och en teoretisk del.
Det praktiska testet innehåller olika övningar som visar att du har balansen, kontrollen, tekniken och färdigheterna som krävs för att spela roller derby på ett säkert sätt. Den teoretiska delen är ett regeltest på engelska som du har möjlighet att plugga på både individuellt och i grupp på förhand.
Hur lång tid det tar för en att klara sina minimum skills är individuellt. Vi har alla olika förutsättningar när vi börjar och olika saker vi kan behöva träna upp. Som kondition, balans, teknik, styrka eller rörlighet.
Utrustning
När du anmäler dig till vårt freshie-program så har du även möjlighet att hyra en nybörjarutrustning. Du behöver rullskridskor, hjälm och skydd.
Om du vill köpa egen utrustning så finns det rookie-paket man kan beställa med allt som behövs. Det går även att hitta utrustning begagnat via grupper på Facebook.
Vi hjälper dig med vad du behöver köpa och tips på var du kan beställa.
Officials
Utan officials går det inte att spela roller derby! Det finns både officials som åker rullskridskor (domare/refs) och non-skating officials (NSO).
Om du vill bli domare så tränar du samma åkfärdigheter som spelare men utan kontaktövningarna. Det bästa sättet att lära sig reglerna, förutom att läsa på, är att vara med och döma matcher tillsammans med lite mer erfarna domare.
Det finns en rad olika roller för non-skating officials. Som att räkna poäng, hålla koll på peneltys (regelbrott), hålla koll på tiden i penalty boxen, sköta score board och mycket mer.
Det bästa sättet att lära sig rollen som NSO är på matcher. Det finns roller som även du som total nybörjare kan lära dig på plats. Andra roller kräver lite mer erfarenhet och övning. Bara säg till oss att du är intresserad av att testa att NSO:a så fixar vi det!
Förutom att vara med och göra matcher och träningsmatcher på hemmaplan möjliga så kan du även åka som official på matcher runt om i Sverige och världen. Det finns ett stort och aktivt community av officials att bli en del av för den som vill!
I vår förening har vi både medlemmar som är officials nationellt och internationellt, de som gör officials-uppgifter enbart på hemmamatcher och de som både är aktiva spelar och officials.
Kostnader
Förutom utrustning så betalar du en medlemsavgift i föreningen för ett år på 200 kr samt en åkavgift per termin. Åkavgiften är utformad för att täcka kostnaderna för hallhyran, som är föreningens största utgift. Den brukar ligga runt 1000-1300 kr per termin. Om du har friskvårdspeng från din arbetsplats så kan du ibland använda denna för terminsavgiften och kan få ett kvitto från föreningen att redovisa. Observera att föreningen bjuder på åkavgiften för tränande officials!
När du ska börja spela matcher måste du även betala en spelarlicens en gång per år, som innefattar försäkring via Skridskoförbundet. Den ligger på runt 225 kr.
Non-skating officials betalar inte åkavgift eller spelarlicens utan endast medlemsavgift.
Efter minimum skills – börja spela roller derby
När du klarat dina minimum skills bjuds du in att börja träna i laget som har spelfokuserad träning. Där får du lära dig hur roller derby spelas, regler och strategier.
Träningen nivåanpassas för att passa både nyare och mer erfarna spelare.
Scrim school
För nya spelare och officials har vi också ibland ”Scrim school”, vilket du är välkommen att delta i redan innan du klarat dina minimum skills för att få förståelse för spelet.
Scrim är vad vi kallar träningsmatcher i roller derby. Ett scrim kan vara lika seriöst som ett riktigt bout (som vi kallar rankade matcher) eller en betydligt enklare och mer avslappnad variant.
I scrim school går vi långsamt igenom alla olika moment som ingår i en roller derby-match. Vi diskuterar tillsammans de viktigaste reglerna och ger dig förutsättningarna för att komma igång och scrimma.
Spela och döma bout
När du scrimmat eller dömt scrim några gånger är du redo att börja spela eller döma riktiga matcher, så kallade bouts.
Någon gång per år gör vi nybeställningar av spelarlinnen i gult och rött för nya spelare, som vi bekostar själva. Du kan även beställa scrimlinnen i svart och vitt samt armbindlar för nummer. Scrimlinnen och armbindlar går även bra att göra själv, DIY-style.
Domare beställer domartröjor, randiga i svart och vitt. NSO:s har svarta tröjor på match.
På ditt linne står ditt nummer och om du vill även ditt derby-namn. Ett derby-namn är ett alias du använder på planen, en tradition som lever kvar från när roller derby startades i USA. Du kan se våra nummer och derby-namn här. Du får välja derbynamn hur tidigt du vill i din derbykarriär.
Även officials har ofta derbynamn. Vissa har olika namn beroende på roll så ett spelarnamn, ett domarnamn och ett NSO-namn.
Föreningsarbete
Örebro roller derby är en liten idrottsförening som drivs helt av ideellt engagemang. Förutom styrelsen har vi arbetsgrupper som sköter olika delar av föreningens verksamhet. Till exempel Tränargruppen, Merch-gruppen, Extroverts (som sköter marknadsföring och sociala medier) och Bout- och scrimgruppen.
Nya åkare uppmuntras att hjälpa till vid hemmamatcher som NSO:s, med fikaförsäljning och andra uppgifter. Det är ett jättebra sätt att komma in i gemenskapen i föreningen och se i vilka delar man så småningom vill engagera sig mer.