Börja med roller derby

Är du nyfiken på hur det går till att börja med roller derby? Då har du hittat rätt!

För att börja med roller derby krävs inga särskilda förkunskaper eller erfarenheter. Vem som helst kan börja, oavsett ålder eller fysik.

Läs mer: Om Roller Derby

Prova på-tillfälle

Du börjar med att komma på ett prova på-tillfälle. Då får du låna rullskridskor och skydd. Tillsammans med en grupp andra nybörjare får du testa grunderna i att rulla, bromsa, ramla rätt och hitta balansen.

Om HT 2021 – I och med ett längre uppehåll under pandemin har vi under höstterminen “flygande” start för alla som vill börja. Kom på prova på eller hör av dig och kom och testa en träning. Sen börjar du om du vill! Vi kommer inte köra något regelrätt Fresh meat-program i år utan all träning är gemensam och anpassas efter olika nivåer.

Vi kör ett Prova på-tillfälle i Mellringehallen den 12 september kl 17.30 för både vuxna och juniorer (8-15 år)! Ta med egen hjälm, utrustning finns att låna. Anmälan här!

Fresh meat-programmet

Efter ett prova på-tillfälle så har alla som vill möjlighet att anmäla sig till vårt så kallade “Fresh meat-program”. Där får du i ett lagom utmanande tempo öva på grunderna som krävs för att kunna börja spela roller derby, det som vi kallar för “minimum skills”.

Även de som tränar till domare kan gå fresh meat-programmet men stå över övningarna som innehåller kontakt.

Läs mer: Örebro Roller Derbys spelarpolicy och gender-policy

Minimum skills

För att få börja träna och tävla med fullkontakt enligt de internationella roller derby-reglerna måste du klara ett standardiserat minimum skills-test, som har både en praktisk och en teoretisk del.

Det praktiska testet innehåller olika övningar som visar att du har balansen, kontrollen, tekniken och färdigheterna som krävs för att spela roller derby på ett säkert sätt. Den teoretiska delen är ett regeltest på engelska som du har möjlighet att plugga på både individuellt och i grupp på förhand.

Hur lång tid det tar för en att klara sina minimum skills är individuellt. Vi har alla olika förutsättningar när vi börjar och olika saker vi kan behöva träna upp. Som kondition, balans, teknik, styrka eller rörlighet.

Utrustning

När du anmäler dig till vårt fresh meat-program så har du även möjlighet att hyra en nybörjarutrustning. Du behöver rullskridskor, hjälm och skydd.

Om du vill köpa egen utrustning så finns det rookie-paket man kan beställa med allt som behövs. Det går även att hitta utrustning begagnat via grupper på Facebook.

Vi hjälper dig med vad du behöver köpa och tips på var du kan beställa.

Officials

Utan officials går det inte att spela roller derby. Det finns både officials som åker rullskridskor (domare/refs) och non-skating officials (NSO).

Om du vill bli domare så tränar du samma åkfärdigheter som spelare men utan kontaktövningarna. Det bästa sättet att lära sig reglerna, förutom att läsa på, är att vara med och döma matcher tillsammans med lite mer erfarna domare.

Det finns en rad olika roller för non-skating officials. Som att räkna poäng, hålla koll på peneltys (regelbrott), hålla koll på tiden i penalty boxen, sköta score board och mycket mer.

Det bästa sättet att lära sig rollen som NSO är på matcher. Det finns roller som även du som total nybörjare kan lära dig på plats. Andra roller kräver lite mer erfarenhet och övning. Bara säg till oss att du är intresserad av att testa att NSO:a så fixar vi det!

Förutom att vara med och göra matcher och träningsmatcher på hemmaplan möjliga så kan du även åka som official på matcher runt om i Sverige och världen. Det finns ett stort och aktivt community av officials att bli en del av för den som vill!

I vår förening har vi både medlemmar som är officials nationellt och internationellt, de som gör officials-uppgifter enbart på hemmamatcher och de som både är aktiva spelar och officials.

Kostnader

Förutom utrustning så betalar du en medlemsavgift i föreningen för ett år på 200 kr samt en åkavgift per termin. Åkavgiften är utformad för att täcka kostnaderna för hallhyran, som är föreningens största utgift. Den brukar ligga runt 1200 kr per termin. Om du har friskvårdspeng från din arbetsplats så kan du ibland använda denna för terminsavgiften och kan få ett kvitto från föreningen att redovisa.

När du ska börja spela matcher måste du även betala en spelarlicens en gång per år, som innefattar försäkring via Skridskoförbundet. Den ligger på runt 225 kr.

Non-skating officials betalar inte åkavgift eller spelarlicens utan endast medlemsavgift.

Efter minimum skills – börja spela roller derby

När du klarat dina minimum skills bjuds du in att börja träna i AV-gruppen (avancerade gruppen) som har spelfokuserad träning. Där får du lära dig hur roller derby spelas, regler och strategier.

Träningen nivåanpassas för att passa både nyare och mer erfarna spelare.

Scrim school

För nya spelare och officials har vi också scrim school. Som du är välkommen att delta i redan innan du klarat dina minimum skills för att få förståelse för spelet.

Scrim är vad vi kallar träningsmatcher i roller derby. Ett scrim kan vara lika seriöst som ett riktigt bout (som vi kallar rankade matcher) eller en betydligt enklare variant.

I scrim school går vi långsamt igenom alla olika moment som ingår i en roller derby-match. Vi diskuterar tillsammans de viktigaste reglerna och ger dig förutsättningarna för att komma igång och scrimma.

Spela och döma bout

När du scrimmat eller dömt scrim några gånger är du redo att börja spela eller döma riktiga matcher, så kallade bout.

Någon gång per år gör vi nybeställningar av spelarlinnen i gult och rött för nya spelare, som vi bekostar själva. Du kan även beställa scrimlinnen i svart och vitt samt armbindlar för nummer. Scrimlinnen och armbindlar går även bra att göra själv, DIY-style.

Domare beställer domartröjor, randiga i svart och vitt. NSO:s har svarta tröjor på match.

På ditt linne står ditt nummer och om du vill även ditt derby-namn. Ett derby-namn är ett alias du använder på planen, en tradition som lever kvar från när roller derby startades i USA. Du kan se våra nummer och derby-namn här. Du får välja derbynamn hur tidigt du vill i din derbykarriär.

Även officials har ofta derbynamn. Vissa har olika namn beroende på roll så ett spelarnamn, ett domarnamn och ett NSO-namn.

Föreningsarbete

Örebro roller derby är en liten idrottsförening som drivs helt av ideellt engagemang. Förutom styrelsen har vi arbetsgrupper som sköter olika delar av föreningens verksamhet. Till exempel Tränargruppen, Merch-gruppen, Extroverts (som sköter marknadsföring och sociala medier) och Bout- och scrimgruppen.

Nya åkare uppmuntras att hjälpa till vid hemmamatcher som NSO:s, med fikaförsäljning och andra uppgifter. Det är ett jättebra sätt att komma in i gemenskapen i föreningen och se i vilka delar man så småningom vill engagera sig mer.

Hoppas du vill påbörja din roller derby-resa hos oss i örebro roller derby! ❤